Čína nariadila audit štátneho dlhu

29.07.2013 Celý región

Peking (TASR) - Čína nariadila celoštátny audit celkového štátneho dlhu, čo ešte zvýšilo obavy, že nedávne spomalenie rastu ekonomiky môže ohroziť finančný sektor krajiny. Oznámenie o audite zverejnil na svojej internetovej stránke čínsky Národný úrad pre audit (NAO), viac podrobností ale neuviedol. Informoval o tom server BBC.
Agentúra Reuters dodala, že podľa čínskeho denníka People's Daily, ktorý sa odvolal na nemenované zdroje, mimoriadny audit nariadila vláda v piatok (26. 7.) a začne sa už tento týždeň.
Čínske regionálne vlády si po nástupe finančnej krízy začali vo veľkej miere požičiavať, aby udržali pôvodné tempo rastu, čo viedlo k prudkému nárastu dlhu. Posledný audit zverejnený v roku 2011 ukázal, že ich dlh dosiahol ku koncu roka 2010 okolo 10,7 bilióna jüanov (1,32 bilióna eur).
Vysoký dlh by mohol ohroziť ďalší ekonomický rast Číny a ekonómovia sa stále viac obávajú, že regionálne vlády nebudú schopné svoje dlhy splatiť. Podľa Čínskej komisie pre reguláciu bankového sektora sa na celkovom objeme bankových úverov ku koncu roku 2010 až 80 % podieľali práve regionálne úrady.
Časť úverov využili na infraštruktúrne projekty ako výstavba ciest a železničných tratí, časť smerovala do výstavby nehnuteľností. Už v tom období sa objavili obavy, že viaceré projekty nemusia byť z dlhodobého hľadiska rentabilné. "Mnohé projekty, do ktorých sa investovali veľké peniaze, nebudú mať takú návratnosť, s akou sa pôvodne počítalo," povedal ekonóm Credit Agricole-CIB v Hongkongu Dariusz Kowalczyk. "Ak sa k tomu pripočíta neskoršie spomaľovanie rastu ekonomiky, finančná situácia regionálnych vlád nebude dvakrát ideálna," dodal.
Obavy zvyšuje aj fakt, že mnohí ekonómovia pochybujú o oficiálnych číslach, čo sa týka rozsahu celkového štátneho dlhu krajiny. Ekonómovia predpokladajú, že údaje pre dlh regionálnych vlád sú podhodnotené. V rámci posledného auditu NAO uviedol, že dlh regionálnych vlád dosiahol okolo 25 % hrubého domáceho produktu, podľa viacerých ekonómov je ale táto úroveň podstatne vyššia.
 

Vyberte región